Laatste nieuws

Objectivering onderhoudsgelden
Wetswijziging van kracht vanaf 1 augustus 2010.

MCM op Joe.FM
Chantal Kimpen vrijwilliger voor burenbemiddeling in Vlaams-Brabant.

MCM in de krant
MCM in de streekkrant!

Juridisch advies

Het is een misverstand te denken dat je pas een advocaat of een bemiddelaar moet raadplegen wanneer het uit de hand loopt. Als je echtelijke moeilijkheden kent, heb je een probleem en dat moet opgelost worden.  

Een bemiddelaar kan je helpen om de communicatie tussen jullie terug op gang te brengen.

Wat als de bemiddeling mislukt? Eens het vaststaat dat je er niet zal uitgeraken is een advocaat het best geplaatst om je advies te geven. Je raadsman is degene die ervaring heeft met zowel buitengerechtelijke als gerechtelijke oplossingen. Hij/zij zal ook optreden in de procedure die gevoerd wordt voor de rechtbank. Je raadsman zal je daarom nooit adviseren om, ten koste van alles, een bepaalde procedure te voeren gezien hij/zij je evengoed kan bijstaan in alle andere.

Alle pistes worden door je raadsman in het achterhoofd gehouden. Alle mogelijkheden zijn én blijven open. Indien tijdens de procedure "gewone echtscheiding" (de zogenaamde EOO of echtscheiding door onherstelbare ontwrichting) blijkt dat partijen toch een volledig akkoord kunnen maken, kan je vlot overstappen van de EOO naar de EOT (echtscheiding door onderlinge toestemming). Eens de procedure echtscheiding gestart is, kan je advocaat ook deelakkoorden over bepaalde aspecten (bijvoorbeeld onderhoudsgeld voor de kinderen, verblijf van de kinderen) laten vastleggen in een vonnis.

Advocaten hebben in België het pleitmonopolie (= een procedure voeren voor een rechtbank). Je raadsman zal je belangen behartigen bij zowel de vrederechter als bij de kortgeding- en echtscheidingsrechter. Na de echtscheiding kan je raadsman je bijstaan in een procedure voor de jeugdrechtbank.